Dagens citat

Jag står i kassan. Kunden är en pappa med sin lilla dotter på ca 5 år.


Pappan: "När har ni öppet på Annandagen?"

Jag: "10-18"

Flickan: "Men då kan inte jag komma, för då är jag på Kanarie öarna!"

Jag: "ååååh, där hade jag också velat vara"

Flickan: "Men du kan inte följa med oss!"

Pappan: " Nä, det hade kanske varit lite konstigt.."

Ankomsten

Nu är jag hemma i Sverige och har så smått börjat komma in i småstadsvanorna igen.

För drygt en vecka sedan landade jag på kastrups flygplats. Mörbultad efter en flygresa med uteslutande sömn och skrikiga ungar skulle det bli skönt att få komma hem till min egen säng. Men innan dess var jag tvungen att vänta på mitt bagage i ca 30 min. När jag väl fått upp mina två väskor på vagnen tutade jag ut till vänthallen där jag möttes av en välkommen hem skylt, mamma, pappa och sötnöt Åse. Vi begav oss ner till bilen och när vi körde ut från parkeringshuset möttes jag av ett danskt vinterlandsskap. Allt låg under ett tjockt täcke av snö. Vackert. Mindre mysigt var alla skyddsvakter och insattsstyrkor som hade satts upp runt om flygplatsen pga min (Obamas) ankomst. Som tur var hann vi över öresunds bron innan den stängdes av.

Väl hemma möttes jag av en liten liten vovve, min söta Moltas. Men hans reaktion var inte som väntat. Han ignorerade mig totalt när han såg mig. Han hälsade glatt på alla andra men gick bara förbi mig. Men sen, efter ca 5 minuter, då blev det fart på hunden. Tror inte riktigt han fattade att jag var hemma först. Sen släppte han inte mig på hela dagen.

Några timmars sömn blev det innan jag mötte upp de andra två medlemmarna i de tre muskeltöserna. Det var svårt att somna först. Allt var SÅ HIMLA TYST. Inte ett ljud hördes jämfört med det konstanta ljudflödet och bullert i NY.

Jag mötte upp Michelle och Åse sen som sagt och det begav sig till vårt kära lilla shoppingcenter. Där avnjöts en traditionenlig McFlurry och en snabb uppdatering av affärernas utbud. Hälsade även på jobbet och mina söttanter. Kramar blev det i massor.

Kvällen efter jag kom hem begav det sig till Vojjan där han hade dragit ihop alla i gamla gänget för filmkväll. Gissa hur kul det var att träffa alla! Åhh, jag insåg hur mkt jag hade saknat dem. De gör mig så himla glad. Tack för att ni finns! Fick SALTlakrits, jättegoda chokladpraliner och ett fint godisfat som välkommen hem present.  Oväntat men kul! Efter ett spontant snöbollskrig med ett antal mulningar (...) blev det filmtittande i vojjans jeans (mina blev gaaanska blöta efter ett antal rullningar i snön). Mycket härlig kväll!

Och nu rullar vardagen på nästan som vanligt igen. Jag har börjat jobba i klädesaffären igen sen 5 dagar tillbaka. JAg har en massa idéer på saker jag vill sy, en massa nya tyger från NY och planering på utveckling av mitt märke är i full gång. Har också en massa fina vänner jag vill hinna träffa där mellan! Dagarna spenderas nu i ett annat land, men schemat är nästan lika fullproppat som innan, härligt! Julen med släkten är avklarad och nyårsplanerna är fixade!
Jag är på gång!

GOD JUL!

Längre uppdatering kommer snart. Jag lever!


En liten notice från flyget. (publicerat 2 dagar senare)

Nu sitter jag i ett nersläckt plan, på väg hemifrån, till hem. Klockan visar 21.31, fortfarande amerikansk tid. Jag gissar på att de flesta av er sover just nu i Sverige och detta inlägg kommer ändå inte publiceras förrän om ett antal timmar.

Tänkte berätta lite om incheckningen på flygplatsen idag. Det var galet stressigt:

Jag anlände till New Ark Airport ca 15.00, en timme innan incheckning. Lugna puckar tänkte jag. Jag började bege mig till min incheckningsdisk. På vägen passerade jag en bagagevåg och tänkte att jag kunde kontrollväga mitt bagage, trots att jag redan hade vägt det hemma med min bagagevåg. Men tydligen stämde inte min våg exakt på kilona. Heter man Katti så lever man alltid på gränsen och jag var så stolt hemma i lägenheten att jag precis klarade viktgränsen. Men nädå, antingen var min våg fel eller så var flygplatsens våg fel. Jag gissar på att min för 8 dollar kanske inte var i tiptop form trots allt. Så där visade vågen, mitt på flygplatsen, att jag hade sammanlagt 3 kilos övervikt i mina två väskor. Det var bara att öppna väskorna och komma på bästa tänkbara lösning. Det hela slutade med att jag hade knökat på mig 7 tröjor, en väst, en kavaj och 3 jackor, samt 2 scarfar och hade underhållit alla runt omkring på flygplatsen med min sortering. Vad gör man inte för att lätta upp stämningen? Gav också generöst bort en bok till en tjej på bänken bredvid.

Påbylltad som en micholingubbe var det äntligen dags för incheckning. Jag frågade en flygpersonal vart jag skulle checka in och hon visade vägen. Jag ställde mig i kön med mina 56 kilos packning. När kön rörde sig fick jag springa fram och tillbaka för att få med mig mina två resväskor, handbagage och datorväska. När det var min tur att checka in slängde jag en snabb titt på klockan och det visadesig  att jag precis hade klarat tidsgränsen för incheckning. Trodde jag… Personalen som skulle ta emot min bokade biljett sa att jag var på fel incheckning. Gissa om man blev irriterad när man innan hade frågat annan personal på flygplatsen om vägen för att vara säker på att man skulle kom rätt!

Inte nog med att jag var sen, den nya terminalen låg dessutom på andra sidan flygplatsen och jag fick ta flygtåg dit. Stressad som en gnu frågade jag en om personalen där om vägen och hoppades på att hon skulle veta bättre än den första. Hon langade över mig till en kille bredvid  och han var söt och följde mig och till och med bar mitt bagage till terminalen. Han råkade dessutom känna dem i den ”rätta” incheckningen väldigt bra och såg till att jag fick slinka genom trots att jag var sen. Åh, det finns bra människor!

Innan jag fick gå in på gaten var det såklart den vanliga säkerhetskontrollen. Jag strippade av ett antal kläder och alla smycken jag hade hängt på mig, dator, klocka, skor, you name it. Tror jag stod för underhållningen då med. Jag snackade lite med en av killarna i säkerhetsspärren som skrattade åt mig. Jag frågade om det var normalt att folk kom sådär påbyltade. Han sa att det inte var det och skrattade igen. Jag fick tillbaka alla mina saker. Halsbanden hade såklart trasslat ihop sig och killen insisterade på att hjälpa mig trassla ur dem igen. Han hade problem med ett av halsbanden och jag sa att jag kunde lägga det i väskan. Han sa att han skulle köpa ett nytt till mig nästa gång jag kom till NY om han inte klarade att reda ut det. Men det gjorde han, så nu slipper jag åka dit för halsbandet iaf, haha ;).  Den flirten gick inte hem.

 På planet tyckte nog folk att jag var mindre rolig däremot. Jag råkade stoppa upp kön in till sätena när jag skulle ta av mig alla klädlager igen… Det är inte lätt att resa med viktbegränsning på bagaget!

 Och nu sitter jag här som sagt. Känns som jag borde sova, men jag kan inte! Kommer bli en lång dag imorgon, kommer fram 07.10 (sv tid) till Danmark, dvs 01.10 min invanda amerikanska tid. Sen ska jag försöka ta mig till mitt kära hemland om bron är öppen. Obbe (Obama) skulle tydligen tvunget till samma flygplats som mig, samma tid. Ibland är han bra jobbig när han stänger av broar och sånt. Har hört att vädret är ganska busigt där hemma också, så jag hoppas Mamsen och Pappsen kommer fram med fyrhjulingen till flygplatsen. Vem vet, kanske blir det till att spendera en natt med Obbe på Köpenhamns flygplats. Kanske inte helt fel?

Nu dör snart datorn, dags att stänga av! När jag kommer hem i alla ordning igen ska jag skriva ett utvärderingsinlägg om min tid i New York.

Stay in touch!


Ett New York kvällstid. Fotat från flygplanet.


Packning


Mitt rum igår. Ikväll ser det ännu värre ut..


Jag erkänner att jag kan vara lite smått galen..möjligtvis.

A day on the Subway.

Många av mina minuter här har spenderats på tunnelbanan då jag har åkt New York runt, Har hunnit vara i Queens, Brooklyn (såklart), Coney Island, Staten Island och ett antal turer i veckan till Manhattan. SÅ tänkte beskriva hur tunnelbanelivet ser ut, haha. Here it comes:

Mina mornar börjar ganska ofta med att jag går i 90km/h till tunnelbanan (alltid sen..). Har jag pengar så sitter det en take out-kaffe i handen också. Jag knatar ner för trapperna till tunnelbanan på Lorimer Street, det snabbast jag kan (försöker slå mitt personliga rekord i trappskuttning), slår en snabb blick på skärmen som visar när nästa tåg anländer. Det brukar inte vara mer väntetid än ett par minuter. Jag drar mitt Metrokort i spärren för att komma ner till spåren. Efter ca 3 försök kommer jag genom (kortläsarna är knepiga..) och knatar ner för nästa trappsteg. Jag sörplar lite kaffe och mimar nördigt med när den inspelade rösten på tunnelbanan säger:

"Ladies and gentlemens, the next "L"-train is now arriving on the Manhattan bound-track. Please stay away from the plattform edge"

Medans tåget saktar in till plattformen spanar jag in vilken vagn som ser ut att ha flest snyggingar för att göra rätt vagnval. Ibland väljer jag vagn efter hur de hamnar i gemförelse till nästa utgång. Jag och alla andra trängs för att komma in i vagnen först, medan passagerare försöker komma av tåget.

Efter 3 stopp är jag framme på Union Square. Union Square subway station är en av de största på Manhattan och jag bytar nästan alltid tåg här. Detta gör nästan alla andra på tåget också och det gäller att placera sig vid dörrarna innan tåget stannar. Sen går starskottet och alla rusar ut för att komma först till trapporna. Jag börjar bli ganska grym på det nu och jag har vunnit första pris ett par gånger.

Väl uppe på Union Square rusar man till nästa tåg eller så väljer man att stanna upp för att höra på de ofta väldigt talangfulla gatumusikanterna som brukar spela inne på stationen. Ibland är det hela band som spelar, ibland är det dansare som uppträder, eller varför inte en operasångerska (dock lite irriterande musik på en så stressig plats). Nästa tåg klivs så småningom på, antingen med riktining downtown (om man vill shoppa i China town eller Prince street) Eller upptown (harald square, time square och Central park). På tågen kan det ibland gå runt folk som vill ha pengar för diverse uppträdande. Vissa står och sjunger i vagnen, vissa trollar, ibland berättar de att de har krigat för landet, ibland har de någon tragisk historia om hur hemlösa o fattiga dem är. Värst var ändå en trumpetspelare för ett par veckor sen. HAn spelade så dåligt och alla i vagnen ville bara att han skulle sluta. Så fårgade han "Do you wanna hear some more"? En medelsålders gubbe i kostym uttryckte då högt och tydligt: NO! Detta hjälpte dock inte och vi fick genomlida tutandet i ett antal stationer till.

Så där fick ni lite smakprov på mina tunnelbanefärder!


I tunnelbanevagnen på Halloween.Helgen

Den sista helgen är i NY är nu snart slut..och såhär spenderade jag den:

Fredag
Dagen började med jobb hos Steavie där jag sydde klart kostymen till hennes film! Det var sista arbetsdagen där så jag är väldigt nöjd att jag hann klart. Nu är det bara att vänta på en kopia av filmkopian, i brevlådan.

Jobbdagen slutade tidigt och jag bestämmde mig för att hinna kryssa av ännu en turistattraktion på min lista innan kvällens anskomst. Så jag hoppade på tunnelbanan, med riktikting uptown. Och denna gången åkte jag väldigt upptown. På 77th street hoppade jag av och begav mig till fots till 82nd street. På denna gata ligger nämligen MET (Metropolitan museum), ett konstmuseeum. Byggnaden var helt fantasktigt! Jag knatade runt och kulturiverade mig ett par timmar innan jag kännde mig nöjd. DÄr fanns så mycket att se och tror inte att jag orkade mig igenom ens hälften. Så här efter 3 museumbesök känner jag mig ganska mätt på det hela. Mitt favoritmuseeum här i NY måste ändå vara MOMA.

Kvällen närmade sig och jag begav mig hemmåt för att laga lite näringsämnen. Senare befann jag mig hos Nova, där vi hade tjejkväll. Vi tittade på "Ten things I hate about you" och gjord avancerad manikyr med minipenslar. Mysigt!

Lördag
Lördagen blev en av de där dagarna jag underskattade tiden igen.. Efter ett par timmars pratande på skype med Sverigingar beslöt jag mig för att hinna gå över Brooklyn Bridge, handla mat och besöka Century 21 (outlet) på ca 3 timmar (tågresa ej inräknat..). JAg hann nätt och jämnt hem igen innan det var dags att ge sig av till en kyrka bredvid Central park. Luciavisning stod på schemat och Anna stod i kören. VÄldigt proffisionellt framförande! Och lite extra cred till solosångaren som lät som Peter Jöback! Dock konstigt att höra så mycket svenska på en gång!

Efter kyrkan blev vi mindre strikta och det begav sig ut på en liten partyrunda med lussekransar i håret! Gissa hur många amerikaner vi har lärt om Lucia nu! Måste ju sprida lite almänbildning! Natten slutade hemma hos mig med golvtorning från en översvämmad toalett (igen!).. Men men, sånt man får ta här. Avloppssystemen är inte de bästa i NY. Det var en galet kul natt iaf!

Söndag
Idag var det lussebak och mys hos Malin och Nova! Nu har jag bakat årets första lusekatter, och oj, vad bra jag är på det. Jättegoda! haha. Massa vegmat och nytt folk blev det också. I bakgrunden spelades svenska jullåtar och vi försökte förklara Lucia än en gång för amerikanerna på kalaset. Ingen lätt uppgift.

Nu är det sängen som gäller. Imorgon blir det tyginhandling och förhoppningsvis skridskoåkning i C-park om vädert vill sig..


MET


Brooklyn Bridge


Lucia i sv kyrkan

Waoo

Fick ett sånt där galet julryck idag och blandade i krossade pepparkakor i riset.
Resultat? Smakade ungefär som "Vikingabyn" luktar.

(Jag är nykter)


Dagens middag


Idag åt jag det här mumsiga

Fylld paprika
*Ris
*Köttfärs
*riven ost
*Paprika
*Valfritt tillbehör (gurkan)

Koka riset. Stek köttet. Gröp ur paprikan och fyll den med kött och ris. Toppa med osten. Värm i ugnen ca 5 minuter, 225 grader.

Helt GAAAALEN helg

Waaaao, nu är jag hemma igen, klockan är 00.20 och jag har en helt crazy helg bakom mig. Men ååhh, vad kul jag har haft! Och jag kommer sakna Svenja och Anna som jag spenderade den med! Så goa töser! Here it comes:

Fredag: Dagen spenderades på Brooklyn-museum med min söta roomie Cameron. Vi kulturade oss ett par timmar innan det var dags att kila hem för att käka lite middag och göra mig i ordning innan det var dags att möta New Jersarna vid tunnelbanan. Så Anna, jag och Svenja gick tillbaka till min lya, förfestade, bättrade på sminket och sen var det dags att bege sig till första (och enda, visade det sig sen) stoppet för natten. Jag ville visa dem mitt favorit plajs i Brooklyn så det blev "Royal oak". Vi fick ett uppdrag av bartendern att om vi sa till DJ:n att fixa lite mer dansvänlig musik skulle vi få gratis shottar. Anna gick över till DJ båset. Men Dj:n var svårflörtad. Efter en öl kände jag att det var dags för en shot så jag prövade lyckan, och DJ lyssnade! Shotten åkte ner. Vi gav bartendern lite drinkutmaningar och han provade våra receptet och vi fick gratis drinkar. Kvällen fortsatte och en hel del OH-grupper åkte ner i magen, bartendern gillade oss och våra bankkort rördes inte. Natten fortsatte till låååångt in på morronen. Det blev ingen sömn. Hoppas du kunde läsa detta utan att tuppa av, mamma.

Lördag: Välbefinnandet var inte på topp när vi satte oss på tåget till New Jersey. Humöret var desto bättre! Planerna för återstående dag var att åka ut till New Jersey Garden. Ett enooormt shoppingcenter med mestadels outlet butiker! En jacka till mig och jeans till brorsan inhandlades. Sen begav sig bilen, anna och jag hem till henne där vi däckade ganska snabbt i sängen.

Söndag: Tåget går tillbaka till New York. Jag får sms på vägen av Stina som frågar om jag vill komma på middag senare på kvällen. Klart! Jag spenderar timmarna fram till dess med att shoppa saker som jag har tittat ut länge, länge. Boots, Rullskridskor och ID-smink inhandlades. Nu är där inte mycket kvar på min realistiska vill-ha-lista.

På vägen till Stina i Queens inhandlades bakelser och ett tackkort till henne för att hon har tagit sig tid och lärt mig så mycket de senaste veckorna. Hos Stina serverades grönsaksgratäng (mycket god) på en filt på sovrumsgolvet (hon har inte köpt köksbord än). Vi pratade om allt möjligt som vanligt och jag fick gå i genom helgen muntligt och detaljrikt för henne. Vi skrev också ett intyg/rekomendationsbrev för tiden jag har varit hos henne. Kommer använda det när jag söker in till designskolor till hösten. Och så blev det ju såklart kak-ätning och te-drickning! Åh, vad jag kommer sakna Stina!

Just nu sitter jag i vardagsrummet och spela guitarr Hero/bloggar med roomies och 2 vänner. Snart ska jag sova efter en superlyckad helg!

God natt!


New Jersey genom ett tågfönster. Första snön faller!


I NJ gillar dem att juldekorera husen..

Frihetsgudinnan och Brooklyn Museum

Denna veckan har innheållit 2,5 turistdagar! På den halva dagen var en promenad över Brooklyn Bridge planerade men vädert ville inte vara med oss så vi struntade i att promenera i regn och rusk.

Frihetsgudinnan:
I onsdags bestämmde jag och Nova oss för att äntligen ta oss en titt på den där berömda damen. Hon har bott i New York i 11 år och har fortfarande inte sett frihetsgudinnan på närmre håll så jag tror hon behövde nån galen svensk turist som drog med henne. Vi möttes upp längst ner på Manhattan och tog sen gratis-färjan till Staten Island. Färjan passerar då Libery Island, ön där frihetsgudinnan står. Ingen av oss var riktig tvillig att betala för färjan över till Liberty eller betala för att gå upp i statyn så vi valde att ta färjan förbi ön. Vi hade fint väder och vi såg statyn väldigt nära och bilderna blev bra!

Brooklyn Museum:
I Fredags eftermiddag bestämde jag och Cameron, min rumskamrat att vi skulle ta en trip till Brooklyn Museum, downtown i Brooklyn. Museet låg i en jättefin byggnad och rummen var indelade efter länder/kontinenterdär utställningsföremålen kom ifrån. Vi såg allt från afrikanska trä-maskar till gammalt kinesiskt porslin. På översta våningen var där en tillfällig rockutställning med underbara foton från ga

mla konserter. Gissa vilken avdelning som var min favorit!? Tyvärr får man inte fota på de tillfälliga utställningarna. Men jag tog desto fler foton på de andra våningarna!


The Statue of Liberty!


Vyn från båten


En afrikansk korsett gjord av pärlor! Brooklyn Museum.


Det egyptiska rummet!


Lite koreanska tallrikar. Brooklyn museum


Who shot rock & roll. Utställning på högsta våningen. Bilden är tagen innan jag visste att det var fotoförbud. Brooklyn museum

Utställning på 34th street

Det har inte blivit så mkt skrivande om jobben. Jag gör faktiskt annat än att turista mig, festa och shoppa.

Denna veckan har jag hjälp Helena ganska mycket. I måndags förberedde vi inför en utställning som vi skulle vara med på, på dagen efter. Så på tisdagen begav det sig in till en utställning på 34:e gatan, mitt i stan. Utställningen var mer som en mässa och där var designer för kläder, smycken och väskor. Jag hjälpte Helena att sälja i hennes lilla "bås" och under kvällen var det gratis drinkar och snacks till alla på utställningen. Det tackar man ju inte nä till! Fick även en av Helenas klänning som tack för att jag hjälpte till!

Har också hunnit vara i arkivet och ändra lite plagg samt jobba på filmkostymen hos Steavie. Kostymen börjar närma sig sitt slut och jag kan inte vänta tills jag får se de färdiga fotona på den i boken! Ska be Steavie att sända mig ett ex till Sverige.

Det har också blivit en del lediga dagar denna veckan med turistande. Frihetsgudinnan har hälsats på och Brooklyn Museum har besökts.


Nästa avsnitt

Uppdatering om veckan och den kommande helgen kommer snart. Fullbokad som vanligt! Kul!

New Yorker?

Nu har jag varit här så pass länge att:

* Jag vet var gatorna ligger när folk snackar om dem

* Kommer på mig själv att mima med när den inspelade rösten på tunnelbanan säger: "Ladies and Gentlemens, the next L-train is now arriving on the manhattan-bound track. Please stay away from the platform edge".

* Jag kan svara folk när de frågar om vägen

* Vet vilken mataffär som är billigast och bäst utbud

* Stöter på människor på stan som jag "känner" och kan säga hej till, alternativt franska pussar.

* Vet vilka ölar som är godast på pubarna (väldigt viktig egenskap)


Vy från Empire State.


SPIIINATSTUVNING

Idag blev det gammal hederlig husmanskost, Spenatstuvning! Till detta åt jag lax och potäter!

Stuvningen:
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vätska som mjölk, grädde eller spad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl hackad kokt spenat
smält smöret i en kastrull. Rör ut mjölet i smöret. Tillsätta vätskan, koka i 5 min.
Tillsätt spenaten. Jag tog dock dubbelt så mkt spenat, det blev ingen färg annars!
Salta, peppra, krydda, you name it! KÄKA.


RSS 2.0