A day on the Subway.

Många av mina minuter här har spenderats på tunnelbanan då jag har åkt New York runt, Har hunnit vara i Queens, Brooklyn (såklart), Coney Island, Staten Island och ett antal turer i veckan till Manhattan. SÅ tänkte beskriva hur tunnelbanelivet ser ut, haha. Here it comes:

Mina mornar börjar ganska ofta med att jag går i 90km/h till tunnelbanan (alltid sen..). Har jag pengar så sitter det en take out-kaffe i handen också. Jag knatar ner för trapperna till tunnelbanan på Lorimer Street, det snabbast jag kan (försöker slå mitt personliga rekord i trappskuttning), slår en snabb blick på skärmen som visar när nästa tåg anländer. Det brukar inte vara mer väntetid än ett par minuter. Jag drar mitt Metrokort i spärren för att komma ner till spåren. Efter ca 3 försök kommer jag genom (kortläsarna är knepiga..) och knatar ner för nästa trappsteg. Jag sörplar lite kaffe och mimar nördigt med när den inspelade rösten på tunnelbanan säger:

"Ladies and gentlemens, the next "L"-train is now arriving on the Manhattan bound-track. Please stay away from the plattform edge"

Medans tåget saktar in till plattformen spanar jag in vilken vagn som ser ut att ha flest snyggingar för att göra rätt vagnval. Ibland väljer jag vagn efter hur de hamnar i gemförelse till nästa utgång. Jag och alla andra trängs för att komma in i vagnen först, medan passagerare försöker komma av tåget.

Efter 3 stopp är jag framme på Union Square. Union Square subway station är en av de största på Manhattan och jag bytar nästan alltid tåg här. Detta gör nästan alla andra på tåget också och det gäller att placera sig vid dörrarna innan tåget stannar. Sen går starskottet och alla rusar ut för att komma först till trapporna. Jag börjar bli ganska grym på det nu och jag har vunnit första pris ett par gånger.

Väl uppe på Union Square rusar man till nästa tåg eller så väljer man att stanna upp för att höra på de ofta väldigt talangfulla gatumusikanterna som brukar spela inne på stationen. Ibland är det hela band som spelar, ibland är det dansare som uppträder, eller varför inte en operasångerska (dock lite irriterande musik på en så stressig plats). Nästa tåg klivs så småningom på, antingen med riktining downtown (om man vill shoppa i China town eller Prince street) Eller upptown (harald square, time square och Central park). På tågen kan det ibland gå runt folk som vill ha pengar för diverse uppträdande. Vissa står och sjunger i vagnen, vissa trollar, ibland berättar de att de har krigat för landet, ibland har de någon tragisk historia om hur hemlösa o fattiga dem är. Värst var ändå en trumpetspelare för ett par veckor sen. HAn spelade så dåligt och alla i vagnen ville bara att han skulle sluta. Så fårgade han "Do you wanna hear some more"? En medelsålders gubbe i kostym uttryckte då högt och tydligt: NO! Detta hjälpte dock inte och vi fick genomlida tutandet i ett antal stationer till.

Så där fick ni lite smakprov på mina tunnelbanefärder!


I tunnelbanevagnen på Halloween.



Kommentarer
Postat av: Erik

Han skulle ju tagit betalt för att sluta ^^

Lysande affärsidé!

2009-12-16 @ 23:26:44
URL: http://blogg.meldanya.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0